Aloes

Aloes to roślina należąca do rodziny liliowatych, liczy ponad 400 gatunków. Przybiera formy drzewiaste, krzewiaste, byliny, czasami liany.
Używany jest w różnych postaciach od wieków. Właściwości lecznicze aloesu były znane już starożytnym Rzymianom, Grekom i Egipcjanom. Współcześnie wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Co zawiera aloes
Aloes zawiera enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy, kwas salicylowy, witaminy – A, C, E, B, minerały – miedź, cynk, chrom, żelazo, sód, potas, wapń, magnez.
Sok powstaje z liści aloesu. Można również stosować miazgę z liści. Aby użyć aloesu hodowanego w domu roślina musi mieć 3-5 lat, jej liście około 20 cm, a tydzień przed oberwaniem liści nie podlewaj jej.
Właściwości lecznicze aloesu
– sok przyspiesza gojenie ran, poparzeń, owrzodzeń skóry, ugryzień, oparzenia słoneczne,
– działa przeczyszczająco,
– reguluje przemianę materii,
– działa bakteriobójcze,
– działa przeciwgrzybiczo,
– wzmaga czynności żółciotwórcze,
– pomaga na choroby stawów i przemęczone mięśnie,
– działa przeciwbólowo,
– wzmacnia odporność,
– obniża poziom glukozy we krwi,
– wpływa kojąco na uszkodzone śluzówki,
– nawilża skórę,
– łagodzi objawy łuszczycy, egzemy i alergii,
– pomaga w chorobach oczu.
Przeciwskazania
Dzieci do 12 rożku życia nie powinny pić go w ogóle. Również kobiety w ciąży. U dorosłych – nie przesadzać z dawkami. W stosowaniu aloesu należy zachować rozwagę i stosować zgodnie z zaleceniami zawartymi w ulotkach.
KOMENTARZE