Błonnik

Błonnik

Błonnik pomaga w odchudzaniu. To nie kolejny mit na temat odchudzania, tylko prawda. Dzięki swoim właściwościom błonnik pęcznieje w żołądku i sprawia, że zmniejsza się apetyt. Dodatkowo przyspiesza on pasaż w przewodzie pokarmowym i ułatwia wypróżnienie.

Co to jest błonnik
Błonnik – błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe to kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego nie ulegający trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).
Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Jakie są właściwości błonnika
Właściwości błonnika:
– mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów,
– obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
– spowolnienie rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę,
– regulacja rytmu wypróżnień – przyspieszenie perystaltyki jelit i pasażu treści przez przewód pokarmowy, zwiększenie masy stolca, zapobieganie zaparciu – lignina, celuloza,
– rozwój korzystnych bakterii jelitowych – rola prebiotyczna,
– zmniejszenie uczucia głodu (pęcznieje w żołądku – głównie pektyna i celuloza),
– usuwanie z organizmu substancji szkodliwych – toksyn i metali ciężkich,
– prewencja nowotworów przewodu pokarmowego,
– wiązanie jonów sodu.
Możesz śmiało spożywać błonnik, bowiem nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (polisacharydy i lignina). Spowodowane jest to absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna.

W czym znajduje się błonnik
Źródła błonnika:
Produkty zbożowe:
– mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie);
– grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż;
– płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli);
– otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami).
Warzywa:
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
szczególnie bogate w błonnik są:
– nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja);
– kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka);
– korzeniowe (buraki, marchew, brukiew);
– kalafior, rzepa, kalarepa.
Owoce:
– wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
szczególnie bogate w błonnik są:
– drobnopestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest)
– śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
– owoce suszone (śliwki, figi, morele);
– orzechy.
Błonnika nie zawierają m.in. mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe.

Wskazania i przeciwwskazania
Diety bogate w błonnik zalecane są przez lekarzy przy chorobach takich jak m.in.: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa.
Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysokobłonnikowej są m.in. stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit (w tym nieswoiste zapalenia jelit), stany niedoboru białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby zakaźne.

Jak dużo błonnika można jeść
W Polsce odpowiednie dobowe spożycie błonnika na poziomie 14 g/1000 kcal.
Zbyt duże spożycie błonnika pokarmowego powoduje dolegliwości brzuszne takie jak wzdęcia, bóle brzucha (dotyczy to głównie roślin strączkowych) czy biegunki (w skrajnych przypadkach może dojść do podrażnienia jelit, a nawet ich skrętu) oraz prowadzi do niedożywienia i niedoboru wapnia, żelaza i cynku.

KOMENTARZE

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this:
Przeczytaj inne:
2+1 Terapia Rozświetlająca Eternal Glow

2+1 Terapia Rozświetlająca Eternal Glow

Zamknij