Ksylitol

Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, dawniej był pozyskiwany z brzóz, teraz z różnych włókien roślinnych. Słodzik ten wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii – zawiera 40% mniej kalorii od zwykłego białego cukru.
Jakie jest działanie ksylitolu i jak wpływa na zdrowie?
– skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą,
– nie podnosi poziomu cukru we krwi i insuliny we krwi,
– może złagodzić objawy cukrzycy,
– może zmniejszyć gromadzenie tłuszczu w jamie brzusznej,
– może zapobiegać przyrostowi masy ciała przy tłustej diecie,
– poprawia mineralizację kości (osteopenia i osteoporoza),
– redukuje problemy związane z alergiami oraz infekcjami górnych dróg oddechowych,
– może zwiększyć produkcję kolagenu,
– hamuje rozwój bakterii i drożdżaków (z choroby bakteryjne i grzybica).
Nie ma zaleceń co do maksymalne dziennej dawki ksylitolu w diecie, ale oczywiście nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Nadmiar może doprowadzić do nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach, lekkich biegunek lub skurczów. Nie powinny go spożywać dzieci poniżej 3 roku życia.
KOMENTARZE